Miért van szükségünk vitaminokra?

 

 

 

 

A vitaminok olyan anyagok, melyek a szervezetünk növekedéséhez, ellenállóképességének fenntartásához,javításához, valamint egyéb biokémiai folyamatokban való részvételük elengedhetetlen.

A vitaminok egy a sok alapvető tápanyagok közül, melyre a szervezetnek nap mint nap szüksége van az egészség megtartásához, gyógyuláshoz, ezáltal a vitalitásunk megőrzéséhez. 

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek szükségesek a szervezetben végbemenő funkciók elvégzéséhez, növekedéshez,a sejt-és szöveti regenerációhoz, megújuláshoz, és a betegségek szembeni ellenállás megőrzéséhez.

A vitaminok a szervezetünknek nem az energiaforrásai, önmagukban  nem elegendőek a a szervezet működésének ellátásához, viszont szükségünk van rájuk, meglétük támogatja a biokémiai folyamatokat. 

Szervezetünk alig vagy csak nagyon kis mennyiségben képes vitaminokat előállítani, ezért táplálékain útján, naponta szükséges a vitaminok bevitele.

A szervezet optimális vitamin szintjének elérése nem csupán a megfelelő bevitt mennyiségtől, hanem a vitamin hatékony felszívódásától is függ.

 

B Vitamin Complex

B-vitaminok nélkül nincs nyugalom, jó közérzet, szellemi frissesség. Ez tudományos tény.

A B-komplex vitaminok segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj és a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust, gyomor-bél traktust és megfelelő agyműködést garantálnak. Részt vesznek az aminosav-, fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, az energiatermelés folyamataiban. Szükségesek a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában.

Hozzájárulnak a haj, a bőr és a köröm szépségének, egészségének megőrzéséhez. Támogatják a bőr és a nyálkahártya egészséges állapotának fenntartását. Részt vesznek a normál vérképzésben.

Segítik a szervezet számára fontos anyagok: szteroid, hormonok, idegi átvivő anyagok képzését.

Hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A B vitaminok mindegyike vízben oldódik, ezért nagyon gyorsan kiürülnek a szervezetből, folyamatos pótlásuk szükséges.

B-vitamin-hiány elsorvasztja, öreggé és beteggé teszi, végül pedig megöli sejtjeinket.

 

 A Natura6 termékben található B vitaminok: B1, B2, B3, B6, B9, B12

 

B1 Vitamin – Tiamin

A B1 vitamint „szellemi vitaminként” is ismerik. Ezt az elnevezést annak köszönheti, mert kedvező a hatása a szellemi tevékenységre és az idegrendszerre.

Jelentős szerepet tölt be a szénhidrátanyag-cserében, az energiatermelésben.

Serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodást, csökkenti a cukoréhséget.

Sajnálatos módon, a B1 vitamin vízben való oldhatósága miatt, hamar kiürül a szervezetből, ezért naponta pótolni kell.

Hiánya: fáradékonysághoz, memória- és alvászavarokhoz, nyugtalansághoz, depresszióhoz, idegrendszeri zavarokhoz és szívelégtelenséghez is vezethet.

 

B2 Vitamin - Riboflavin

A táplálékból felszabaduló energia hasznosításában vesz részt. Nélküle a többi B vitamin nem lenne kellően hatékony a tápanyagok anyagcseréjében, a sejtek védelmében és az egyes tápanyaghiányok megelőzésében.

Jó hatással van a növekedésre és a termékenységre. Segít egészségesen tartani a bőrt, körmöt, hajat. Mérsékli a szem kifáradását, javítja a látást.

Egyéb tápanyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében. Nélkülözhetelen a sejtek oxigént igénylő folyamataihoz.

Hiánya: ronthatja a vas felszívódását a szervezetben, és gyengíti a pajzsmirigy működését, bőrelváltozáshoz vezet.

 

B3 Vitamin- Niacin

Elengedhetetlen az ideg-, a keringési- és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

Fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, a koleszterin és a nemi hormonok képződésében. Egészségesebb bőrt kölcsönöz.

Hiányában:  alakulhat ki a pellagrának nevezett hiánybetegsége, amely nyálkahártya- és bőrgyulladással, hasmenéssel és memóriazavarral jár. Csökkenhet a vas és a B12 vitamin felszívódása és csökken a fehérvérsejtek száma.

 

B6 Vitamin – Piridoxin

A B6 vitamin legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásában van, az aminosav –anyagcsere egyik legfontosabb résztvevője.

A B6-vitamin pozitívan módosíthatja a dopamin és adrenalin szintet, ami sportolóknál nagyobb intenzitásban és koncentrálóképességben nyilvánulhat meg. Jelenléte szükséges a vérképzéshez, és az egészséges szívműködéshez és a bőr anyagcseréjéhez.

Hiánya: okozhatja a szőrzet kihullását, bőrgyulladást, ideggyulladást, levertséget és vérszegénység is kialakulhat, valamint elősegíti az érelmeszesedés létrejöttét.

 

 B12 Vitamin – Kobalamin

Jelentős szerepe van a táplálékok energiává alakításában. Elengedhetetlen a sejtek megújulásához, kiváltképp a vörösvérsejtek képződéséhez létfontosságú.

Kiváló szere a vészes vérszegénység megelőzésének. Enyhíti a depresszió tüneteit, fontos szerepe van az örökítő anyagok (DNS, RNS) szintézisében.

Hiány tünetei érintik a vérrendszert, gyomor-és bélrendszert, illetve az idegrendszert is. A vérszegénységből adódóan fáradékonyság, sápadtság jelentkezik.

 

 

 A Natura6 tartalmazza még az alábbi nagyon fontos vitaminokat

 

 

E vitamin- Tokoferol

Az E vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns hatású vitamin, vagyis véd a szabad gyökök káros hatásaitól, segít semlegesíteni eme szabad gyököket. Legfontosabb szerepe a sejthártya védelme.

Ez a vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért lassítja az öregedés folyamatát- védi a bőrt, a hajat, a körmöket, a szemet, az öregedés tüneteivel szemben. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól.

Csökkenti az LDL koleszterin káros hatásait, segít megelőzni különböző szív- és érrendszeri betegségeket.

Hiánya: idegi károsodás alakulhat ki, és csökkenhet a vörös vértestek élettartama.

 

A vitamin - Retinol

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt.

Hiánya: farkasvaksághoz, a kötőhártya kiszáradásához, a szaruhártya elhomályosodásához, a bőr szárazzá válásához, hajhulláshoz és a gyermekeknél növekedési zavarokhoz vezethet. A hipervitaminózis tünetei lehetnek: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, nyomásfokozódás az agyban (központi idegrendszeri problémákkal), bőrbetegségek, hajhullás.

 

A Natura6 100%-ban természetes táplálék, nem tartalmaz semmiféle vegyi- vagy adalékanyagot.

 

 

 

A tápanyagok széles skáját tartalmazza, melyel természetesen megújulhat.

 natura6szerkesztett200g 0938a  natura6szerkesztett400g 02fa3  natura6szerkesztett4000g2x 6636e