Miért van szükségünk ásványi anyagokra?

 

 

 

A szervezet megfelelő működéséhez számos ásványi anyagra van szükség, melyek különböző funkciókat látnak el: a csontok erősítésétől kezdve, az idegi impulzusok továbbításáig. Számos ásvány a többi tápanyag felszívódását is elősegíti, segítik a hormonháztartást, és olyan feladatokat is képesek ellátni, mint a növekedés vagy akár a gyógyítás. 

ásványi anyagok 5ce76

A fő ásványi anyagok közé tartozik a magnézium, kálium, nátrium és a kalcium. A legfontosabb ásványi anyagok szükségesek, és sokkal nagyobb mennyiségben, mint a nyomelemek.

Bár nyomelemekre csak kis mennyiségben van szükségünk, a jó egészség és normális életfunkciók ellátásához mégis elengedhetetlenek.

 

A Natura6 az alábbi ásványi anyagokat tartalmazza:

 kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, mangán, cink, szelén, réz.  

 

 

Kalcium

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A kalcium létfontosságú ásványi anyag a fejlődő csontok számára. A kalcium felel a csontok növekedéséért és szilárdságáért. Kutatások bizonyítják, hogy a kalcium segít csökkenteni a magas vérnyomást és megfelelő szinten tartja azt.

A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában és néhány enzim megfelelő működésében.

Nélkülözhetetlen az izom-összehúzodáshoz, az idegi ingerületvezetéshez, a hormontermeléshez, a véralvadáshoz és részt vesz a sejteken belüli információ-továbbításban és számos enzim szabályzásában.

 

Hiánya: a vér kalcium szintjének lassú, fokozatos csökkenése memória zavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat. A súlyos kálciumhiány görcsökben, szívműködési zavarokban nyílvánil meg.

 

Kálium

A kálium a makro elemek közé tartozik, vagyis olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta több száz milligrammos vagy grammos mennyiségben van szüksége.

A kálium kulcsfontosságú az olyan szövetek működésében, amelyekre a gyors elektromos potenciálváltozás jellemző. Ilyen például az idegszövet és az izomszövet, de minden egyéb szövet működése is a káliumionok megfelelő eloszlásához kötött. Nagyon fontos a sejtek életjelenségeihez szükséges anyagok sejtmembránon keresztüli szállításában. Kiemelkedő jelentőségű, hogy a hidrogénionok szállítása is a kálium jelenlétéhez kötött, ezért a kálium a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyában is esszenciális szerepet tölt be, mivel képes a pH változásait a szervezet számára kedvező irányba befolyásolni. A káliumra szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához. Szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is. Szükséges az idegrendszeri ingerületek átviteléhez, az izomműködéshez és a sejtek energiaellátásához.

 

Hiánya: a káliumhiány tünetei izomgyengeségben, légzési problémákban és szívritmuszavarokban nyilvánulnak meg. A kálium csökkent mennyiségének általános tünetei az étvágytalanság, émelygés, hányinger.

 

Magnézium

A magnézium fontossága az élő szervezetek számára óriási. Az ember egészsége elsősorban attól függ, hogy ebből az ásványból milyen fokú a sejtek, a vér, a csontok és az idegrendszer ellátottsága. Felszívódási helye a vékonybél. Az ember egészsége attól függ, hogy naponta mennyit tud belőle hasznosítani. Lényeges a napi bevitel mennyisége, mert nem tárolódik a szervezetben.

Feladatai a következők: az idegrendszer (vegetatív és központi) szabályozása, a keringési rendszer fenntartása, az inzulinhoz való viszonya, a sejtek energiatermelésének faktora, 300 emésztőenzim alkotóeleme, szerepe van a sejtmembránok átjárhatóságában, a hasnyálmirigy váladék kibocsátásában, befolyásolja a koleszterinszintet, a kalcium párja vegyi folyamatokban.

Egy felmérés szerint az emberek többsége nem jut elegendő magnéziumhoz a táplálkozásuk révén, amely magnézium hiányhoz vezethet. A magnézium hiánya számos betegség kialakulását eredményezheti. A kutatók bebizonyították, hogy a magnéziumban gazdag élelmiszerek csökkentik a vérnyomást. A magnézium segít a szívbetegségben és a csontritkulásban szenvedő embereknek. Egyes elméletek szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának egyik oka az alacsony magnézium bevitel lehet.

 

Hiánya: a magnézium hiány jelei: magas vérnyomás, ritmuszavarok, izomgörcs és izomgyengeség, zsibbadás a végtagokban, nehézlégzés és légszomj, hangulati zavarok, inzulinrezisztencia, magas koleszterinszint.

A magnézium nem tárolódik szabad formában, az emberi szervezetben, ezért napi pótlásra szorul!

 

Vas

A vas az ún. nyomelemek csoportjába tartozó ásványi anyag. A "nyomelemek" vagy "mikroelemek" elnevezés arra utal, hogy a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségre van belőlük szüksége, de a kis mennyiség ellenére létfontosságúak. A vas elsősorban a szervezeten belüli oxigén szállításáért felel, feladata a vérben a hemoglobinhoz kötött oxigén szállítása. Elsősorban tehát a hemoglobintól függ, mennyi oxigén jut el a sejtjeinkhez. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.

A vas részt vesz az energiatermelő folyamatokban, szükséges a sejtosztódáshoz, valamint szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében, a sejtek növekedésében, regenerációjában és a védekező rendszer működésében.

 

Hiánya: a látens (lappangó) vashiány általános tünetei közé tartoznak a bőr és nyálkahártyák eltérései, úgymint a köröm felületén megjelenő barázdák, a köröm gyakori töredezése, a bőr szárazsága, gyakran visszatérő aphták megjelenése. A bőrszín fakó, sápadt.Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Látható tünetként a vashiányos ember sápadt, fáradékony és szellemi képességei is csökkennek. A szájzug gyakran kiszárad és kireped, fájdalmas sebeket hozva ezzel létre. Mindezen tünetek mellé pszichés jelenségek is társulhatnak, főként indokolatlan fáradékonyság, a koncentrálóképesség csökkenése. Gyakori a fejfájás is. Klinikailag igazolható vashiány, vashiányos vérszegénységet okoz, annak minden tünetével.

  

Foszfor

Kis mennyiségben van jelen, de fontos szerepet tölt be a szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában. Szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza. Szerepe van a csontok, fogak felépülésében, idegrendszer működésében, fehérje-, szénhidrát-, zsír-, anyagcsere folyamatokban, fehérjeszintézisben, enzimek működése. Az energiaháztartás kulcseleme.

Foszfor nélkül a niacin (B3 vitamin) nem szívódik fel.

 

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele.

A mangán képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be.

A mangán anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges, amely enzimek nagyrészt az anyagcserében töltenek be kiemelkedő szerepet.

A mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.

A mangán szükséges a szénhidrát anyagcsere normális lezajlásához, illetve a nukleinsavak (DNS, RNS) képződéséhez. Emellett a táplálékok fehérjetartalmának biohasznosulása mangán hiányában nagymértékben akadályozott, tehát szükséges a fehérjék anyagcseréjéhez is. A mangán segít a vércukorszint szabályozásának folyamatában is.

 

Réz

Legfontosabb szerepe a sejtek oxidációs folyamataiban van. Központi atomként kapcsolódik ahhoz az enzimhez, amely a szervezetben képződött, pusztító szabad gyökök semlegesítését végzi. A szabad gyökök a légzés és a sejtekben végbemenő oxidációs folyamatok során keletkeznek. Igen reaktív molekulák, károsítják a sejthártyát, a fehérjéket, a DNS molekulákat, szerepük van a rákos folyamatok elindításában és egyes szív-érrendszeri betegségek kialakulásában.

 

Hiánya: a réznek fontos szerepe van még a vas felszívódásában, szállításában és a hemoglobin molekulába történő beépülésben is, ezért szükséges a jelenléte ezen folyamatokban.

 

  

A Natura6 100%-ban természetes táplálék, nem tartalmaz semmiféle vegyi- vagy adalékanyagot.

 

 

A tápanyagok széles skáját tartalmazza, mellyel természetesen megújulhat.

 natura6szerkesztett200g 0938a  natura6szerkesztett400g 02fa3  natura6szerkesztett4000g2x 6636e