A New York Times riportere Benedict Carey úgy említi a könnyeket, mint "érzelmi izzadás". A sírás egy természetes reakció- a test, a szellem és a lélek együttes válasza valamire, amikor a szavak már nem elég kifejezőek. Bár általában bánatunkban, bajunkban sírunk, mégis jobb kiadni magunkból, és nézzük a jó oldalát:

Íme, 7 tény, hogy a sírás általi könnyeink, hogyan gyógyítanak fiziológiailag, mentálisan és lelkileg.

 

 


A könnyek segítik a látást

könny 384e8
A könnyek legalapvetőbb funkciója, hogy lehetővé teszi számunkra a látást. Szó szerint. A könnyek nem csak kenik a szemgolyókat és a szemhéjakat, segítenek a nyálkahártyák kiszáradásának megelőzésében. Ha nincs "kenegetés" nincs látás. Jerry Bergman azt írja: "könnyek nélkül az életnek drasztikus következményei lehetnek: rövidtávon rendkívül kényelmetlen, hosszú távon maga a látás lenne blokkolva."


Baktériumokat ölnek
A könnyeink, saját antibakteriális és antivirális hatóanyagként dolgoznak számunkra, harcolva a nyilvános számítógépeken, bevásárló kocsikon, nyilvános mosdókban, és hasonló helyeken fellelhető mikroorganizmusok ellen.


A könnyek eltávolítják a méreganyagokat
William Frey biokémikus egyik tanulmányában azt találta, hogy az érzelmekből adódó könnyek, melyek szorongás vagy bánat miatt alakultak ki, több mérgező anyagot tartalmaznak, mint az irritáció során kialakult könnyek (pl. hagymahámozás, aprítás). Akkor a könnyeink mérgezőek? Dehogy, a könnyek segítenek eltávolítani a méreganyagokat a testünkből, melyek a stresszből épültek. Ez olyasmi, mint egy természetes gyógymód, vagy masszázs, de lényegesen olcsóbb.


Javítja a hangulatot
Tudja, hogy milyen a mangán szintje? Kevesen tudják, de valószínű, hogy jobban érzi magát, ha ez alacsony, mivel a túl sok mangán kellemetlen tüneteket okozhat: szorongás, idegesség, ingerlékenység, fáradtság, érzelmi zavar. A sírás valóban csökkenti egy személy mangán szintjét. Az érzelmi könnyek 24%-al több albumin fehérjét tartalmaznak-, melyek felelősek a toxikus anyagok szállításáért-, mint az irritációs könnyek.


A sírás csökkenti a stresszt
A könnyek tényleg olyanok, mint az izzadás, mert akárcsak az edzés, a könnyek is segítenek a stressz feloldásában. Cikkében, Bergman kifejti, hogy a könnyek eltávolítják a stressz miatt megemelkedett prolaktint, enkefalint.
Ennek az ellenkezője is igaz. Bergman azt írja: " A könnyek elnyomása növeli a stressz szintjét, és hozzájárul a stressz által súlyosbított betegségekhez, mint például a magas vérnyomás, szívproblémák és gyomorfekély."

 

Segít kapcsolatot teremteni
Ashley Montagu író, egy cikkében azzal érvelt, hogy a sírás nem csak a jó egészséghez járul hozzá, hanem közösséget is épít. Hogy milyen közösséget? Nem arra kell gondolni, hogy a könnyek által majd közös vacsorákon veszünk részt, hanem csupán arra, hogy bárki, aki olyan helyzetben van és síró embert lát, (megkérdezheti, hogy: segíthet-e, mi a baj? Az tény, hogy segíti a kommunikációt és igen sok esetben, a történet nem áll meg a „kérdés-válasz” szintjén, mert az emberek emlékeznek arra, hogy ki volt az aki, segíteni próbált bánatukban.

 

A könnyek felszabadítják az érzéseket
Akkor is, ha most semmi trauma vagy súlyos depresszió nincs az életünkben, idővel begyűjtjük a kis konfliktusokat, haragot, bánatot. Ezek néha az agy limbikus rendszerében (az érzelmeink központja) vagy a szív bizonyos sarkaiban gyűlnek össze. Ekkor a sírás katartikussá válik, és kiengedi azt a rosszat, mely sok pusztítást végezhet az ideg-, a szív- és érrendszeren.

 

 

forrás: beliefnet.com