Mindannyian tudjuk, hogy a nevetés képes emelni a hangulatot, de tudta, hogy ez sok egészségügyi előnnyel is jár?

A nevetés gyógyító ereje:

 

 

Fájdalomcsökkentő

Amikor nevetünk, az agyunk endorfinokat termel, amelyek akár 500-szor nagyobb hatékonysággal csökkentik a fájdalmat, mint a morfium.

A nevetés lehet az egyik legjobb fájdalomcsillapító. Nem arról van szó, hogy egy hirtelen jött fájdalom azonnal elmúljon a nevetéstől, viszont segíthet abban, hogy a rossz helyzetet kicsit jobba fordítsa. Tény, hogy a nevetés tökéletes figyelemelterelő a fájdalomról, és egy jó nevetés után talán a fájdalom is alábbhagy.

Egy vizsgálatban melyet egy fiatalokból álló csoporttal végeztek, azok a fiatalak, akik a kísérlet előtt egy komédiát néztek meg, 40%-al hosszabb ideig tudták a kezüket fagyos vízben tartani, mint azok, akik nem nézték meg.

Azok a betegek, akik gyakran nevetnek, lényegesen kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, mint azok, akik nem nevetnek.

Stresszoldáspáros1 477x716 04123

A stresszhormonok, mint a kortizon és adrenalin általában csökken a nevetés során.  Ezek azok a hormonok, melyek elnyomják az immunrendszert, megnyitva a "zsilipeket" a fertőzéseknek, betegségeknek, rossz egészségi állapotnak.

Egy vizsgálat szerint, melyben olyan cukorbetegek vettek részt, akik már átestek egy szívrohamon, azt tapasztalták, hogy napi 30 perc komédia nézésével 5-ször kisebb valószínűséggel szenvednek újabb szívrohamot.

Kimutatták, hogy a nevetés csökkenti a vérnyomást, és növeli a vér áramlását.

Szintén kimutatták, hogy a nevetés jelentősen javítja az alvás minőségét.

A szív egészségéért

Vicces film, komédia nézése 22 százalékkal növeli a vér áramlását, ami javítja a szív állapotát és segít megelőzni a szívrohamot.

Egy perc intenzív nevetés ugyanazon a szinten állítja be a szívritmust, mint 10 perc egy evezőgépen.

10-15 perc nevetés körülbelül 50 kalóriát éget el.

A nevetés 14%-al emeli a betegség ellen küzdő immunoglobinokat.

Növeli a szociális készségeket

Biztosan megfigyelted már, hogy ha nevetsz, a világ veled nevet, de ha sírsz, általában egyedül teszed azt. Megtalálni a humort az életben, és képesnek lenni a nevetésre, javíthatja a szociális készségeket. Sok tudós úgy gondolja, hogy a nevetés lehetővé teszi az emberek közti kapcsolatok létrejöttét és a könnyebb kommunikációt. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy 30-szor többször nevetünk társaságban, mint ha egyedül vagyunk.

Csökkenti az agressziót

A nevetés egy "láthatatlan kés" mely képes elvágni a feszültséget adott helyzetekben, nyugodtabbá válhat, kevésbé agresszívé, így segítve Önt, hogy tisztábban lásson dolgokat, hogy jobban megértse, mi is történik valójában.

Egy vizsgálatban, melyet diákok körében végeztek, egy vicces videó megnézésé után, a diákok alacsonyabb agresszióval reagáltak egy adott feszült helyzetre.

Elengedve a negatív érzéseket, mint az agresszió, félelem, düh, a nevetés pozitív módon befolyásolja a pszichénket. A nevetés ellazítja az izmokat, ami segít csökkenteni a stresszt és enyhülést nyújthat izomgörcsre vagy izomfájdalomra. Ez az egyik oka annak, hogy néhány orvos, ápoló viccel egy injekció beadása előtt.

A különböző vizsgálatok azt mutatják, hogy a nevetés:

Növeli az energiát- növeli azon antitestek számát, melyek erősítik az immunrendszert.

Serkenti a vérkeringést a szívben, a tüdőben és az izmokban. Növeli az endorfinokat az agyban.

Javítja az oxigénben gazdag levegő bevitelét.

Nevessünk, mert:

- ingyenes

- mindig elérhető

- természetes

- nem lehet túladagolni

- nincs mellékhatása

 

 

forrás: themindfulword.org