A gyümölcsök és zöldségek általában alig tartalmaznak zsírt, koleszterint vagy nátriumot, viszont tartalmaznak komplex szénhidrátokat, rostokat és tápanyagokat.
Legtöbbjük alacsony kalóriájú, és ellentétben a finomított cukrokkal, melyek hirtelen vércukorszint ingadozást okoznak, ők természetes cukrokat tartalmaznak. A különböző színek jelzik a különböző tápanyag profilokat, ezért jó, ha minden nap választ egy keveset mindegyik színből, hogy minél több tápanyaghoz jusson.

 

piros gyümölcsök1 7ecdd

 

A piros színű gyümölcsök, mint például a málna, paradicsom, görögdinnye, vöröskáposzta, cseresznye, eper és cékla, valószínűleg antioxidánsokban - likopin és antocianin- gazdagok.

 

 

narancssárgák 88293

A legtöbb narancs és sárga színű gyümölcs és zöldség béta-karotinban gazdag, melyet a szervezet A vitaminná alakít.

Az A vitamin nem csak az éjszakai látást javítja, de segít megőrizni a bőr, a fogat és csontok egészségét. Szintén tartalmaznak antioxidánsokat és folsavat.

 

 

zöldek ee596

 

A zöldek jót tesznek a szemnek, a csontoknak és fogaknak, valamint K vitamin tartalma segíti a megfelelő véralvadást. Ezek a zöldségek antioxidáns vitaminok, különösen C és E vitaminban gazdagok, melyek csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulását. Biztosíthatják a lutein és zeaxantin fitonutrienseket, melyek védelmet nyújtanak a szembetegségekkel szemben.


kék gyümölcs 9c5f0A kék és lila gyümölcsök és zöldségek antocianinokat, természetes növényi pigmenteket tartalmaznak és erős antioxidáns tulajdonságaik vannak, melyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Tartalmaznak flavonoidokat és ellágsavat, melyek elpusztíthatják a rákos sejteket (ahogyan az amerikai Rákkutató Intézet tanulmányaiból kiderül). Az antocianin és ellágsav is gyulladás gátló hatással lehetnek, amelyek segíthetnek a vastagbél- és nyelőcső rák kialakulási kockázatának csökkentésében.

fehérek ed7ca

 

A fehér gyümölcsök és zöldségek, mint például az alma, körte, banán, karfiol és uborka, gazdag élelmi rostokban, mely a magas koleszterin megelőzésében segít, gazdag flavonoidokban, mint a quercetin. Csökkenthetik a szélütés kockázatát, melyet egy holland kutatócsoport mutatott ki, 10 éves kutatás után. Ennek eredménye szerint azoknál a személyeknél, akik sok fehér gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak 52% -al volt alacsonyabb a szélütés kockázata.

 

 

forrás: healthyeating.sfgate.com