Érdekes, hogy a depresszió okai az elfogyasztott ételeinkben is lehetnek.

Vannak élelmiszerek, melyek depressziót okoznak: a cukor, az édesítőszerek, a kávé és a vörös húsok nagy mennyiségben való fogyasztásakor.


Kávé: Ha naponta 3-4 vagy több csésze kávét fogyaszt naponta, akkor koffein függővé válhat. Ez egyfajta dopping. Amikor megfosztanak a szokásos napi adagtól, akkor gyengeség jelenhet meg. Boldogtalanná, letargikussá válhat- ez a koffein depresszió. Ezt a fajta depressziót azzal lehet elkerülni, ha a napi kávéfogyasztást csökkenti, nem iszik naponta több mint két kávét. Kívánatos, hogy fokozatosan csökkentse az adagot, mert a hirtelen abbahagyása szintén depressziót és néha fejfájást okozhat.
Az igazság az édességekről, cukorról: amikor az emberek rossz hangulatban vannak hajlamosak édességeket fogyasztani, viszont a sok cukor elfogyasztása fáradékonysághoz vezet, valamint a depresszió elmélyüléséhez.

Az édességek, cukrok szintén függőséget okozhat. A túl sok édesség elfogyasztásának következménye, hogy a test elkezdi megszokni, hogy nagyobb mennyiségű inzulint termeljen, amihez még több cukor szükséges. Ha a szervezet nem kapja meg a várható adag cukrot depresszióba eshet.

A vörös húsok: sertés, marha, bárány. Ezen húsok gyakori és nagy mennyiségben való fogyasztása, megterheli a szervezetet, a gyomrot, mert nem tudja teljesen megemészteni. A bél elkezd összeomlani, méreganyagok alakulnak ki, melyek felszívódnak a vérben, és átjárják az idegrendszert, ami fáradtsághoz, ingerlékenységhez és általában depressziós hangulathoz vezetnek.


Gyakran a depressziót nem csak az ételeinkhez, hanem a táplálkozási szokásokhoz is kötődnek. Például, ha egy diéta során mindig ugyanazt az ételt kell fogyasztani, mely gyakran íztelen, előfordul, hogy drámaian rontja a hangulatot, ami a krónikus fáradtsághoz vezet. Egy gyereknek is tálaljuk szépen, ízlésesen azokat az ételeket, melyeket szeretnénk, hogy elfogyasszon. Ha egy diéta során olyan ételeket fogyaszt, melyeket nem szeret, lelki traumát okozhat.

Nagyon sokan, a testtömeg gyarapodástól (elhízástól) tartva, koplalással, szigorú diétával próbálják elkerülni azt. Ennek az a nagy veszélye, hogy a táplálék bevitel csökkentésével elkerülik a fontos élelmiszerek fogyasztását, lényegében a tápanyag beviteltől fosszák meg önmagukat, és ez a tápanyag hiány depresszióhoz is vezethet (a többi betegségről már nem is beszélve). Elégtelen növényi olajok, hasznos zsírsavak, magnézium, folsav és B6-vitamin bevitel csökkenti az agyban a szerotonin szinten, mely nagyon fontos a jó hangulat meglétéhez.


Nem tanácsos a diétát az őszi hónapokban elkezdeni. Kevesebb napfényt kapunk, hidegebb az időjárás, melyeknek szintén lehangoló hatásuk van. Amennyiben diétázik, nagyon fontos, hogy a súlycsökkentés fokozatosan, hosszabb ideig tartson és nem pedig hirtelen történjen.

 

 kevésétel 54131