A rossz hangulat majdnem folyamatosan megjelenik az életünkben. De mi is történik valójában? Nézzük, mi van a rossz hangulat mögött?
A rossz hangulat különböző események következtében jelenhet meg. Lehet, azért, mert később ebédelt, vagy napközben "rossz" emberekkel találkozott, vagy akár azért, mert a reggeli közlekedési ismét bonyolultnak bizonyult.
A rossz hangulat kialakulás függ a személytől és az életében jelenlevő stressztől.
De mi történik eközben a testben, az agyban?

 

mérges1 f5ec0A fizikai és mentális reakció rosszkedvkor:
Egyes pszichológusok úgy vélik, hogy a rossz hangulat a személy kimerültségére vezethető. Az ötlet, Roy Baumeister kutatótól, arra utal, hogy amikor az emberek arra használják fel az akaraterejüket, hogy elkerüljék a kísértést, a kognitív erőforrásokat használják fel. Valójában, ha visszatart valamit, például élelmiszereket, mert diétázik, vagy kiabál, mert például nem megfelelő szolgáltatást kapott, vagy bármi más, mely a rossz kedvet kiváltja, üzenetként érkezik az agyba és ingerültté válik.

Lényegében,fejben, minél inkább igyekszünk elkerülni valamit, annál inkább ingerültebbé válunk.

Ezt úgy lehet értelmezni, mint egyfajta stressz küszöböt. Amikor ezt a küszöböt átlépi, akkor rossz hangulatba kerül, mely haragban, ingerlékenységben vagy cinizmusban mutatkozhat meg. Mindezek hatására a vérnyomás ingadozni kezd és növeli a kortizon stressz hormon szintjét. Ez okozza azt, hogy egyre idegesebb lesz. Egyes esetekben ez az akut stressz tükröződése is lehet: megemeli a vérnyomást, nehezíti az emésztést, és emeli a pulzusszámot. Ha más egyebet nem tesz, akkor úgy érzi, hogy lecsapolták, és nyűgössé válik a nap végére.

Mára már az is nyilvánvaló tény, hogy a rossz hangulat megváltoztatja azt is, ahogyan a körülöttünk lévő világot látjuk. Egy 2009-ben a Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány szerint, a kutatók azt találták, hogy a rossz hangulat szűkíti a látóteret és egyfajta csőlátást ad. Ezzel ellentétben, jó hangulatban szélesebbre nyílik a látókör, mintha kitárulkozna a világ.

forrás: lifehacker.com

Amint felismerjük a rosszkedvünk kiváltó okát,ajánlott minél hamarabb kezelni, minél hamarabb megszüntetni ezt az állapotot, mielőtt elérné azt a bizonyos stressz küszöböt. Ha megtudja szüntetni, vagy meg tudja oldani a kiváltó okot, akkor lerövídití eme kellemetlen állapot időtartamát, megelőzve ezek sokasodását, melyeket a szervezet, az agy egy idő után már nem tud kezelni. (szerk.megjegyzése)