A házi kedvenc tartása sok nyűggel jár? Igen, gondoskodás, odafigyelés, együttélés- valóban nem olyan egyszerű. Viszont, amit cserébe kapunk tőlük, az semmi máshoz nem hasonlítható. 

A háziállat tartásnak számos bizonyított jótékony hatása van az egészségünkre: a fizikai, mentális és érzelmi fejlődéstől kezdődően, a szociális készségek javításán át, egészen a szívroham kockázatának csökkentéséig.

Íme, a házi kedvenc tartásának 5 egészségügyi haszna:

 

 


1. Megkönnyítheti a légzést

gyerek kutyával 08024

 

Ha visszataszítónak tűnik az az ötlet, hogy az allergia kivédése érdekében a házi kedvencéhez bújjon, akkor meg fog lepődni a Wisconsin-Madison Egyetem gyermekorvosa James E. Gern által végzett tanulmányok eredményeitől.
A tanulmányok azt bizonyítják, hogy a gyerekek allergia kialakulásának a valószínűsége több mint 33%-al csökken, ha a házban kisállat is tartózkodik.
Sőt a kutatás azt is kimutatja, hogy általában erősebb az immunrendszerük azoknak a gyerekeknek, akik kicsi koruktól kezdődően házi kedvencek mellett nőnek fel.

 

 

 2.Összehozza az embereket


Házi kedvencünk akár „jégtörőként” is jelen van az életünkben, mert bármilyen találkozáskor, vagy társaságban remek beszédtémává válhat. Tehát nehéz lenne figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a házi kedvencünk lényegében javítja a szociális készségeket, segít könnyebben beszédbe elegyedni másokkal, függetlenül attól, hogy a régi vagy új ismerős tart-e háziállatot vagy sem. Egyszerűbben, a háziállatok közelebb hozhatják az embereket egymáshoz, egymás megismeréséhez, még olyan személyek esetében is, akikről úgy tűnhet, hogy semmiben sem hasonlítanak egymásra.


3. Az egészséges szívért

kutyahűség 36499
Sok kisállat tulajdonos egyetért abban, hogy egy házi kedvenc szeretettel tölti meg a szívet. Meglehet, hogy a házi kedvenc jelenléte segíthet javítani az általános egészségi állapotot. A CDC (Betegségek Megelőzés és Kontrolljának Központja) és NIH (Nemzetközi Egészségügyi Intézet)- ben szívvel kapcsolatos tanulmányokat folytattak, a háziállatot tartók körében. Az eredmények azt mutatták, hogy a gazdiknál csökken a vérnyomás, a koleszterin és triglicerid szint, melyek végső soron csökkentik a szívroham kockázatát. Úgy tűnik, hogy jobbak a gyógyulási arányok, azon szívrohamon átesett betegeknél, akik házi állat tulajdonosok. Úgy gondolják, hogy ezek az előnyök kapcsolatosak a háziállatok azon tendenciájával, hogy csökkentsék a gazdik stressz szintjét.


4. Mozgásban tart

kutyasétáltatás 6e48f
Szüksége van egy kis motivációra a testmozgásra? A kutyák akár tökéletes személyi edzővé is válhatnak, mert azáltal, hogy az ő mozgásigényüket kielégíti, saját magának is jót tesz egy kis sétával. Összhangban a northwesti Memorial Hospital tanulmányaival, egész addig, míg Ön tartja a pórázt, a jutalmat is Ön aratja le: segíthet a jó egészségi állapot megtartásában vagy akár a fogyásban is.
Az Egészségügyi Intézet szintén támogatja annak a tanulmánynak az állítását, mely megállapította, hogy a kutyatulajdonosok kisebb valószínűséggel híznak el, mint azok, akik a kutyasétáltatás feladatát másnak adják át vagy nem is tartanak kutyát.


5. Hangulatjavító


A házi kedvencek tartása nagyszerű módja annak, hogy elűzze a rossz hangulatát. A házi kedvenceknek nem csupán a feltétel nélküli szeretete ismert, de a gazdiknak céltudatosságot adnak, ami döntő fontosságú lehet azok számára, akik hangulatilag mélyen vannak.
A háziállatok elűzik a magány érzését, öröm és boldogság érzéssel töltenek el. Ez különösen nyilvánvaló olyan csoportoknál- beleértve betegeket és időseket - akik részt vettek ilyen jellegű terápiában. Sok kórház és ápolási otthon rendszeresen használ ilyen típusú programokat.kutyaszeretet 12825